Radu Buzaianu : Mercenarii români plătiți de Potra, omul lui Georgescu, luptau în Congo pe locurile care ar fi trebuit să fie Wagner

0
8

Elita soldaților români lupta sub formă de mercenariat, sau contract oricum le place să le spui, plătiți de Potra, care era plătit după cum au arătat Rise Project de China.

Vă aduceți aminte în ce contorsionism al minciunilor intrase în finalul anului trecut Georgescu atunci când trebuia să și-l asume pe Potra? Nu aveți idee cat de importante au fost cele petrecute atunci.



E cel mai important a fost faptul că încerca disperat să mușamalizeze această relație și veți vedea dacă nu intuiți deja de ce.

Vă las aici toată povestea, discutată cu Victor Ilie de la Snoop, care a făcut o anchetă pentru cei de la BBC, despre mercenarii români care luptau în Congo, atenție, pe locurile care ar fi trebuit să fie Wagner.

El ESTE Victor Ilie. Jurnalist român independent care a lucrat pentru publicațiile române Snoop Recorder sau casa jurnalistului. Subiectul acesta l-a făcut împreună cu BBC. O să vedeți cum și de ce, dar până atunci trebuie să punem câteva lucruri în ordine cum ne e felul.

Ați văzut știrile astea în ultimele săptămâni despre mercenari români întorși din Congo. L-ați văzut pe omul ăsta, extrem de important în ultima vreme, celebrizat nu de faptul că îi asigură securitatea unui candidat ce declară buget zero, ci de faptul că a încercat să-l ascundă mințind în legătură cu el.

Ne întoarcem la știrile de săptămânile acestea, cu mercenarii români care au luptat în Congo trimiși de Horațiu Potra. E mai tare decât crede subiectul. Trebuie să înțelegem acest stat Congo. Care e crucial.

E în mijlocul Africii. E cea mai mare țară din Africa. Și e probabil țara cea mai bogată din lume. Nu e bogată pentru cei la suprafață, e bogată pentru ce e sub pământ. Au resurse impresionante de aur cobalt și coltan.

Congo este cea mai bogată țară, congolezii sunt cei mai săraci în lume. Un pic peste 100 de milioane de oameni locuiesc aici. Trei din 4 nu au acces la resurse minime de supraviețuire. Se estimează 24 de trilioane de dolari ar avea Congo

Au jumătate din resursele de cobalt din lume folosite pentru baterii. De exemplu bateriile folosite de mașinile electrice. ceea ce face din această țară principalul furnizor global. Exploatarea cobaltului se face atât prin mine industriale mari, controlate de companii multinaționale, cât și prin mine artizanale mai mici, uneori gestionate de grupuri armate sau exploatând forță de muncă precară.

Cuprul este un alt element decisiv, folosit în infrastructura energiei regenerabile, inclusiv în producția de panouri solare, turbine eoliene și sisteme electrice. Congo este unul dintre cei mai mari producători de cupru din lume, iar cererea globală pentru acest metal continuă să crească pe măsură ce țările investesc în tranziția energetică.

Coltanul este un mineral din care se extrage tantal, un material esențial pentru fabricarea condensatoarelor utilizate în aproape toate dispozitivele electronice moderne, inclusiv telefoane mobile, laptopuri și echipamente medicale. Congo deține între 60% și 80% din rezervele mondiale de coltan, ceea ce face din această resursă una dintre cele mai valoroase pentru industria tehnologică.

În general minele sunt deținute de China. Cele cu roșu vedeți sunt minele Chinei. Fiți atenți cum. Minele din Congo sunt în mare parte nereglementate și nesupravegheate, iar exploatarea de cupru și cobalt se desfășoară în condiții precare. Proiectul se numește SICO-MINE.

Astfel, prin vânzarea de cobalt și cupru realizată de SICO-MINE, se speră că se va putea acoperi, la un moment dat, investiția de 3 miliarde de euro pe care China o face în infrastructura din Congo.

Aici vedem minele din Congo și evoluția prețului mondial al cobaltului din momentul în care am început tranziția către mașinile electrice. Dependența Chinei de mașinile electrice va fi majoră.

Nu există un „proprietar” care să dețină peste 60% din piața petrolului, dar în cazul cobaltului lucrurile stau altfel.

Situația din Congo este încă instabilă. Lucrurile sunt destul de complicate acolo. Președintele statului, Joseph Kabila, a fost surprins de jurnaliștii de la Bloomberg transferând bani către companii și conturile familiei sale, bani pe care China îi trimite pentru construcția infrastructurii. A existat un scandal major, care s-a mai calmat în ultima perioadă, dar tensiunile persistă.

Kabila și-a consolidat puterea după ce tatăl său a fost împușcat de propriul bodyguard. Aceasta este situația în prezent. Dacă am face o fotografie a momentului, pentru mașinile electrice este nevoie de cobalt, iar 70% din acest cobalt este controlat de China.

Din 2019 a preluat conducerea Congo actualul președinte Felix Tshisekedi. Omul a venit pe ideea de anticorupție. Dar a fost ales de două ori prin fraudă. Și mare lucru nu s-a schimbat.

Lasă un răspuns